Začetki rock n rolla v Sloveniji in Zvezde plešejo

Začetki rock n rolla v Sloveniji in Zvezde plešejo

Fredi Novak: ”Lado Bizovičar je v oddaji ZVEZDE PLEŠEJO poskrbel, da je mnogim ‘čeljust padla dol’.”

Verjetno pa niste vedeli, da sta R’n’R v Slovenijo »prinesla« Fredi Novak in Viktorija Tomič, ki sta se leta 1978 udeležila svetovnega plesnega kongresa INTACO, kjer so plesnim učiteljem iz Evrope predstavili R’n’R kot obujeni ples, ki naj bi ga le-ti znova ponesli v plesne šole. V Sloveniji je Fredi z Viktorijo začel najprej učiti v Plesnem klubu Tine Rožanc in kmalu so pripravil promocijsko turnejo po treh slovenskih mestih, kjer je tekmovalo več parov, nastopila pa je tudi skupina iz Švice. Fredijevo in Viktorijino delo ter turneja je bilo ključnega pomena, da se je Rock n Roll pri nas prijel. Kasneje je veliko vlogo pri razvoju Rock n Roll igral Tomaž Ambrož, dandanes pa sta s svojimi ekipami trenerjev najbolj poznana Mirjam Kerpan (sedaj predsednica svetovne Rock n Roll zveze) in Marko Hren (soustanovitelj Plesnega mesta), ki pa sta bila tudi med prvimi Fredijevimi učenci.

Fredi:    Takrat sem se intenzivno ukvarjal s standardnimi in latinskoameriškimi plesi, ker pa sem vodil Plesni klub in šolo Tine Rožanc, sem se zanimal tudi za plesne novosti in rokenrol se mi je zdel zelo zanimiv, še posebej zato, ker sem želel približati ples kot možno izbiro za trening, ki bi bil zanimiv »tudi fantom«. Moji prvi učenci so bili v klubu najprej zaradi standardnih in latinskoameriških plesov, na primer Marko Hren, pa Mirjam Kerpan, potem pa so se odločili za rokenrol. Marko je po kratki karieri z Mirjam in po osvojitvi naslova prvega državnega prvaka, nadaljeval svojo rokenrol pot z Anito Vihtelič in kot edini profesionalni par sta sama in s svojimi pari res postavila Rock n Roll na zelo visok nivo. Nenazadnje sta ga ponesla tudi na Triglav (slika), kjer sta naredila »najvišjo salto na svetu« in s tem naredila odlično promocijo.

Slovenska širša jasnost pa Rock n Roll vseeno slabše pozna kot latinsko ameriške in standardne plese pa čeprav skorajda ne mine leto, da Slovenija nima koga na samem svetovnem vrhu. Sta pa pred kratkim res dobro promocijo te plesne zvrsti naredila v oddaji ZVEZDE PLEŠEJO Lado Bizovičar in Evelin Arh (2-3 slike), ki je med drugim tudi svetovna prvakinja. Pripravila sta odličen nastop, za tem nastopom pa stojita tudi Marko Hren in Anita Vihtelilč, ki vodita verjetno najuspešnejši Rock n Roll klub pri nas in sta tudi ugledna mednarodna sodnika.

Fredi:    Mene so potem standardni in latinskoameriški plesi toliko okupirali, da sem rokenrol prepustil drugim. Jaz sem najprej z Viktorijo, kasneje pa z ženo Danielo začrtal pot, ki je pripeljala do vrhunskih plesnih rezultatov, med drugimi tudi več naslovov svetovnih prvakov Andreja Škufce in Katarine Venturini, ki ju danes spremljamo v vlogi sodnikov oddaje Zvezde plešejo.  In ko govorimo o Rock n Roll-u danes, seveda ne morem mimo najbolj »gobčnega« in simpatičnega sodnika v tej oddaji. Lado Bizovičar je v polfinalni oddaji dobesedno poskrbel za to, da je ljudem ‘čeljust padla dol’. Njegov spektakularni nastop rokenrola je bil natreniran do potankosti in pomislil sem, kako bi on pustil pečat oddaji na čisto drugačen način, če bi bil med plesalci in ne med žiranti. Ne mislim samo pred kamero, ampak na splošno v procesu priprave vsake oddaje posebej. Seveda tu poti nazaj ni, bi bilo pa zanimivo.

Kot kaže je trening plesa, pa naj bo to Rock n Roll ali kakšna druga zvrst, valilnica talentov, ki se dobro znajdejo v centru pozornosti, pa najsi bo to na parketu, pred kamero, za mikrofonom…. In kdor pozna to sceno ve, da Lado Bizovičar ni edini, je pa zagotovo ta hip najboljši.

Podporna ekipa Ladovega plesnega nastopa: trenerja Marko Hren in Anita Vihtelič, soplesalka Evelin Arh in mali soplesalki

 

Anita Vihtelič in Marko Hren s Katarino Venturini in Andrejem Škufca

 

Lado in Evelin po uspešnem nastopu

 

Marko in Romana Hren s Fredijem in Danielo Novak, s Katarino Venturini in Andrejem Škufca, ter z ladom Bizovičarjem

 

Nastop si lahko ogledate še enkrat:

 

FOTO: ARH PHOTO TEAM

×